ZKL 3000 RC

Van gevaarlijke situaties op het spoor

Naar een veilige en efficiënte werkwijze

Wij zijn trots op ons project voor Dual Inventive, waarbij we hebben samengewerkt aan de ontwikkeling van de ZKL 3000 RC. De ZKL is een systeem dat de spoorstaven in een geïsoleerde spoorsectie kortsluit en deze kortsluiting automatisch controleert. Door deze kortsluiting springen de seinen op rood, waardoor een bepaalde sectie in het spoor wordt afgesloten voor treinen. Hiermee wordt de veiligheid op het spoor vergroot en de efficiëntie van spoorwerkzaamheden verhoogd.

De probleemstelling

Werkzaamheden aan het spoor zijn over het algemeen zeer risicovol. Passerende treinen, treinen op het nevenspoor of treinen die doorrijden op het in onderhoud zijnde spoor zorgen geregeld voor ongelukken met spoorwerkers. Daarom werden er voorheen tijdelijke kortsluiters gelegd om treinen uit een spoorsectie te weren. Hiervoor moet voor aanvang van iedere buitendienststelling uitvoerig worden op- en afgebouwd. Daarnaast was de kortsluiting niet gegarandeerd omdat er alleen bij plaatsing werd gecontroleerd. Dit leidde geregeld tot gevaarlijke situaties. Het was daarom essentieel om een oplossing te vinden die het uitvoeren van werkzaamheden aan het spoor veiliger en efficiënter maakt.

Ontwikkeling Dual Inventive

De oplossing

Om deze reden hebben wij een oplossing ontwikkeld die de noodzaak wegneemt om het spoor fysiek te betreden om een spoorsectie kort te sluiten. De ZKL wordt eenmalig geïnstalleerd en ligt hierna semi-permanent in het spoor. Hiermee kan de kortsluiting binnen enkele seconden op afstand worden in- of uitgeschakeld via een mobiele app en wordt het spoor direct ontoegankelijk voor treinen. De ZKL controleert continu of de kortsluiting nog aanwezig is en rapporteert dit naar de server via een geavanceerde 4G-communicatiemodule. Om het voorgeschreven SIL te behalen, moet een integrale analyse worden uitgevoerd van potentiële faalmogelijkheden en de kans daarop. SIL 4 is het hoogst haalbare betrouwbaarheidsniveau.

De voordelen

Deze innovatieve benadering biedt een aantal voordelen, zoals een aanzienlijke verbetering van de veiligheid van spoorwerkers. Daarnaast biedt het een verhoogde efficiëntie van spoorwerkzaamheden en een vereenvoudigd proces voor het nemen van veiligheidsmaatregelen. De geavanceerde 4G-communicatiemodule is 24/7 verbonden en garandeert ten alle tijden de benodigde uptime en reactiesnelheden.

Infrastructuur en Mobiliteit
- Lex van der Poel - Dual Inventive
"Bij het ontwikkelen van onze high-tech IoT-oplossingen in de spoorwegsector, waar veiligheid en beveiliging van het grootste belang zijn, heeft Core-Vision zich bewezen als een echte projectpartner"
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram