Beelddeler & MVSL

Zij zochten storingsvrije en realtime camerabeelden

Wij leverden een custom high-end GPU gebaseerde oplossing

Core-Vision heeft in opdracht van de RET twee oplossingen ontwikkeld om de specifieke behoeften van de RET te vervullen: De Beelddeler en de MVSL (Metro Video System Logging). In nauwe samenwerking zijn we met de RET om de tafel gegaan om te bespreken welke problemen zij ondervonden en waar wij ze bij kunnen ondersteunen. Op basis van hun waardevolle input hebben wij de volledige creatieve invulling van deze projecten gerealiseerd.

De probleemstelling

De RET werd geconfronteerd met een probleem rondom de instapbeveiliging. Om veilig het station te kunnen verlaten moet de bestuurder de deuren van het voertuig met vertrouwen kunnen sluiten. Een accuraat beeld van de gehele zijkant van het voertuig is hiervoor noodzakelijk. Voor de bestuurder is het daarom van groot belang dat er te allen tijde hoogwaardige real-time camerabeelden beschikbaar zijn vanaf het perron.

Het bestaande systeem was verouderd en had last van infrastructurele storingen. Ook was de installatie van de camera’s in de oude situatie een aanzienlijke klus aangezien ze perfect moesten worden geïnstalleerd en uitgericht om het juiste beeld voor de machinist te garanderen. De installatie was foutgevoelig en tijdrovend. De combinatie van bovenstaande redenen vormde de behoefte aan een nieuw systeem.

ontwikkeling en testen RET

De oplossing

Core-Vision heeft De Beelddeler en de MVSL ontwikkeld om op deze behoefte in te spelen. De Beelddeler is geplaatst aan de walzijde van de metrostations en maakt gebruik van digitale cameraondersteuning om real-time beelden van de vaste perroncamera’s naar de machinist te kunnen sturen. Wanneer een voertuig het station binnenrijdt, komt het binnen het RF-bereik van een zender die een samengesteld beeld richting de machinist van het voertuig stuurt. Dit samengestelde beeld is een compositie waarbij er (live) beelden van meerdere camera's aan elkaar zijn geplakt (stitch). De machinist krijgt op deze manier in één opslag inzicht in de situatie. Hierdoor kan hij of zij aansturen op een veilig vertrek. Een belangrijk detail is dat de beelden minimale vertraging hebben en dus altijd accurate informatie laten zien door de gehele keten, van de camera’s tot en met de displays.

De tweede oplossing is de Core-Vision MVSL, die onder elk voertuig is geïnstalleerd. Dit systeem monitort continu de gezondheid van de RF-ontvanger. Daarnaast houdt het de locatie van de metro nauwkeurig bij via RF-ID-tags die verspreid zijn door heel het RET-metronetwerk. Dit monitoringssysteem maakt hiermee effectieve respons op eventuele problemen mogelijk door deze gegevens te delen met de RET-backend. Dit monitoringssysteem bestaat uit verschillende insteekkaarten, voeding, monitor en RF-video optimalisatie modules.

De voordelen

De eerste variant van De Beelddeler ondersteunde analoge camera’s. De beelden hiervan werden zwart/wit aan de machinist aangeboden. De huidige variant is volledig digitaal, wat resulteert in schonere en betere beelden van een hoogwaardigere kwaliteit. Ook zijn deze beelden volledig in kleur. Door digitale camera’s te gebruiken is het systeem veel minder storingsgevoelig geworden.

Een ander voordeel van De Beelddeler is dat de installatie van de camera’s op de perrons minder kritisch is. Ze hoeven niet meer in de perfecte hoek te staan zoals dat in de oude situatie moest. Het is mogelijk om de juiste beelden vanuit een web interface te selecteren en aan elkaar te plakken. Hierdoor is de installatie een stuk minder kosten- en tijdsintensief. Bij de ontwikkeling van dit product is gebruik gemaakt van zowel FPGA’s (analoge variant) als GPU’s (digitale variant).

Wil je meer informatie over dit project of heb je interesse in een goed gesprek? Neem dan nu contact met ons op!

core-vision RET MVSL-monitoringsysteem
- Peter Wessels - RET
"Over de service van Core-Vision bij problemen kan ik zeggen dat die uitstekend is. De problemen die er nog waren werden niet ontkend maar in prima samenwerking met ons gewoon goed en snel opgelost."
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram